Anna Fredriksson, Nattsköterskan

En psykologisk thriller om livsavgörande val och vänskap på liv och död.

Elsa brinner för sitt arbete som nattsköterska på en avdelning för vård i livets slutskede men viktigast i livet är tioårige Ture, brorsonen som hon efter åratal av väntan äntligen ska få adoptera. När en kvinnlig patient på sin dödsbädd avslöjar en fruktansvärd familjehemlighet inleds en händelsekedja med förödande konsekvenser. Änklingen börjar utsätta Elsa och Ture för hot och en vinternatt attackerar han Elsa i parken utanför sjukhuset.

Den enda hon kan anförtro sig åt är den trettio år äldre erfarna kollegan Vendela. Trots den starka vänskap som växer mellan de två kvinnorna blir Elsas tillvaro allt mer olidlig.

Finns det någon väg ut ur mardrömmen?

Författaren

Anna Fredriksson, född 1966 och bosatt i Stockholm, har sedan debuten med Sommarhuset 2011 givit ut tio romaner med relationer i centrum. Hennes romaner har fått ett fint mottagande av både recensenter och läsare och har sålts i över 750 000 exemplar, även till några andra länder. Hon är även manusförfattare och har skrivit manus till långfilmer och tv-serier som Rederiet, julkalendern Pelle Svanslös, Tjenare Kungen och Tisdagsklubben. 2022 debuterade hon i spänningsgenren med den psykologiska thrillern Minnesförlusten som nu kompletterats med Nattsköterskan.

Recension

När livet blir en mardröm

Det är december, närmar sig jul, en kall kväll med ett lätt snöfall, det är snart dags för tioåriga Ture att gå och lägga sig. Han är en snäll och mjuk kille, älskar att teckna, har svårt att klara sig i skolan där han ofta blir utsatt av de mycket tuffare killarna. Men snart är det förhoppningsvis slut på det, efter jullovet ska han få börja på en annan skola, en resursskola med konstnärlig inriktning för barn med särskilda behov. Ture var bara drygt ett år när hans pappa Jonas dog, mamman Nicole var psykiskt sjuk, kunde inte fungera som vårdnadshavare, och sedan dess har han levt med sin faster Elsa, på alla sätt hans mamma förutom det formella, men nu är det kanske också dags för en förändring av detta, Elsa hoppas att äntligen få adoptera pojken sedan Nicole nyligen avlidit, utredningen pågår, hon är både nervös och förväntansfull. Ett vanligt liv förvandlas successivt till en mardröm i Anna Fredrikssons nya psykologiska thriller Nattsköterskan.

Läs hela Anders Kapps recension här.