Hanne-Vibeke Holst, Kvinna utan mask

Banner Hanne-Vibeke

1930-tal. Sonja vill bli konstnär och söker sig mot sin mors vilja till en konstskola i Köpenhamn. Snart befinner hon sig i en miljö där allt tycks möjligt, där idealism och experiment frodas, och där konsten och sexualiteten blir en del av motståndet mot den framväxande nazismen. När kriget bryter ut är Sonja i Paris och hänger med surrealisterna. Allt ställs på sin spets. Hur långt är Sonja beredd att gå för att försvara sin konst, sin kärlek?

Bokomslag

I denna verklighetsbaserade roman skildrar Hanne-Vibeke Holst mästerligt Sonja Ferlov Mancobas kompromisslösa kamp för konsten och kärleken, och tecknar samtidigt en levande bild av Europas mörkaste decennier.

Bokfakta:
Författare: Hanne-Vibeke Holst
Artnr/isbn: 9789100801823
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 481 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Författaren:

Hanne-Vibeke Holst är född 1959 i Lökken, Danmark. Hon är journalist och författare. Trilogin om TV-journalisten Therese Skårup, liksom Min mosters migrän, blev stora succéer och skapade livlig debatt om könsrollsmönster och jämlikhet. Romanen Kronprinsessan blev uppmärksammad tv-serie i SVT våren 2006, liksom uppföljaren Kungamordet våren 2008. 2005 mottog Hanne-Vibeke Holst priset som danskarnas favoritförfattare, priset utdelas av Bog & idé.

För Drottningoffret fick Hanne-Vibeke Holst de danska bokhandlarnas stora litterära pris, De Gyldne Laurbaer, som Årets författare 2008 samt Läsarnas Bokpris på 50 000 danska kronor, som utdelas av Danmarks Biblioteksförening och Berlingske Tidende. Hanne-Vibeke Holst utsågs till ”Danskarnas favoritförfattare” 2009.

Hanne-Vibeke Holst har också skrivit barnböcker, kvinnohistoria och TV-manus (bland annat till Polisen på Samsö). Hennes engagemang i kvinnofrågor har även gjort henne till FN:s goodwill-amabassadör i Danmark.

Recensioner:

”Nu har jag läst en verklighetsbaserad roman.”

Sonja Ferlov, dansk skulptör, född 1911 i Köpenhamn. Vistades i Paris under andra världskriget.
Avantgarde som introducerade surrealismen och den abstrakta konsten i Danmark på 1930 talet.

Hon ville bli konstnär, söker till konstskola i Köpenhamn mot sin mors vilja. Hennes far är positiv, bara du är glad, Sonne, säger han. Sonne är hennes smeknamn inom familjen. Hon finner sig till rätta men är osäker på om hon är tillräckligt bra.

Hon får vänner i konstnärskretsarna och blir hopplöst förälskad i Richard Mortensen första gången hon ser honom. En tunn spinkig ung man med utstående röda öron. En skicklig konstnär som med några penseldrag kan förmedla det han vill få fram på duken. Han har ett hov av kvinnor runt sig så hon får nöja sig med de ”smulor ”han ger henne då och då.

Hon vet att hon är bra på att teckna med kol. Måla akvareller fungerar inte. Hon vill inte vara en medelmåtta. Funderar på att hoppa av konstskolan. Som av en slump får hon upp ögonen för att jobba med lera. Forma med sina egna händer. Hon får hjälp av en vän, Lisbeth som är skulptör att lära sig grunderna. Hon börjar med att forma askkoppar och skålar men går sakta vidare med att forma motiv hon hittar i naturen.

Jag får som läsare följa Sonja under åren 1930–1935 i Köpenhamn. Den hopplösa kärleken till Morten, konstnärsgemenskapen, deras fester och utställningar. Jag får en lektion i vilka konstnärer som är aktuella i Danmark och Europa på den tiden. Författaren har gjort en bra research som hon alltid gör i sina böcker.

Sonja inser att hon måste lämna Köpenhamn för att komma ifrån sin hopplösa kärlek till Morten. Det blir Paris. Andra världskriget har brutit ut. Hon hatar nazismen men tänker att Paris är väl skyddat av fransmännen.
Hennes mor säger…”Hitler är en stor man, han vill bygga upp sitt Tyskland, göra det stort och rikt”. Men så blir det inte, Paris invaderas av tyskarna. Sonja stannar kvar, hon har hittat kärleken, jobbar på sina skulpturer. Hyr en ateljé mitt i det brinnande krig som pågår.

Boken är ett porträtt av en verklig kvinna, Sonja Ferlov. Hon kämpade på med sin konst under hela sitt liv. Kärleken till konsten och sin man, Hon beskrivs som en krigare som aldrig gav upp.

Hanne-Vibeke Holst, har än en gång skrivit en storartad roman. 481 sidor att sträckläsa.

Den får högt betyg av mig 5/5.

Boken är med i Låna & Läs 2023/24.

/ Monica Gullman