Paul Auster, Baumgartner


Seymour Baumgartner – änkeman, författare, professor vid Princeton – upplever en morgon den ena förargliga motgången efter den andra. Han glömmer att stänga av spisen och bränner handen på äggkastrullen, han halkar i källartrappan och skadar knät. Till sist blir han sittande på en köksstol i det tomma huset och bara stirrar. Blicken faller på den eländiga kastrullen. Den leder tankarna vidare till Anna, Baumgartners älskade hustru som varit död i nästan tio år. Första gången han såg henne var i second hand-butiken där han som ung utfattig student köpte just den där kastrullen.

Paul Austers ”Baumgartner” blickar tillbaka på ett liv och berättar om skrivande, fantomsmärtor, kärlek och sorg.

Paul Auster

Paul Auster (1947-2024) påbörjade sin litterära verksamhet som översättare av fransk lyrik och debuterade som författare på 1970-talet. Han fick sitt stora publika genombrott med romansviten New York-trilogin i slutet av 1980-talet, och befäste sin plats i den amerikanska litteraturen genom romaner, memoarer, poesi, essäsamlingar och filmmanus. Han mottag en rad litterära priser under sitt författarliv, och hans böcker finns översatta till ett trettiotal språk.

Karakteristiskt för Austers romaner är inspirationen från både europeisk och amerikansk tradition och hans verk kännetecknas ofta av en metafiktiv sammansmältning av en självbiografisk och litterär motivvärld.

Recensioner

”Paul Auster är död och det är omöjligt att inte tänka på när man läser Baumgartner: Hans sista roman som handlar om en älskad hustrus död och hur den överlevande Sy Baumgartner sedan minns henne och hur hon minns världen. Jag undrar under läsningen om romanen är en slags önskan, ett testamente, över hur Paul själv ville att hans efterlevande skulle reagera när han gick bort eller kanske en slags försoning med det som komma skulle. Oavsett vad så är det en stilla Paul Auster-roman som från första sidan får en att vilja läsa vidare. Jag stryker under formuleringar och en del av de minnen som beskrivs tar jag med mig ut i verkligheten. Hur skulle jag beskriva min första kärlek? Eller det första mötet med den jag sedan skulle flytta ihop och starta ett långt liv med? Ibland behöver man påminna sig om hur allt började.”

/Marie Birde, Kultpr

Baumgartner är ett värdigt, vackert och mycket austerskt avsked. Livstidsdomen må vara avtjänad, men de meningar Paul Auster mejslade fram kommer att bestå lika länge som den mänskliga civilisationen.”

/Tidningen Vi

”Paul Austers sista roman är hans första austerska roman på länge … Texten liksom springer i sicksack för att undkomma sin egen skugga, bara för att rusa i dess famn.”

/Svenska Dagbladet

”Detta är hans sista bok och den utmärks av samma intelligens, humor och klokskap som alltid präglat hans verk … Ett avsked värdigt en av USA:s största författare.”

/Aftonbladet