Stina Jackson, Förinta världen ikväll

I Skellefteå vaknar Ewa och öppnar rastlöst apparna. På andra sidan jorden i västra USA vandrar hennes hjärta, dottern Matilda, dit fötterna tar henne. Dagarna kommer och går, kickarna och relationerna avlöser varandra. Äventyret väntar i nästa möte, i nästa flaska vin, och bakom sig har hon lämnat det trygga livet hemma i Västerbotten. Lämnat Ewa. När Matilda slutar svara i telefon driver den nya ensamheten Ewa ut i sommarnatten, där hon blir en annan, någon som vågar.

I skuggan av Klippiga bergen börjar Tyler ännu ett skift på det nedgångna motell som blivit hans värld. Varje kväll är densamma, tills han möter henne – Matilda. Tillsammans ger de sig ut på vägarna, mot Los Angeles, drömmarnas stad. Det blir en resa som ekar hela vägen över Atlanten och till den bleka svenska sommaren där Ewa befinner sig.

”Förinta världen ikväll” är en roman om en mamma och en dotter, om längtan efter bekräftelse och kärlek, och om att våga leva det liv man drömmer om.

Se även:

Bokhandlarn möter Stina Jackson


Recensioner

Anders Kapp har läst Stina Jacksons senaste bok. Han ger sin recension rubriken, ”Det mörka vemodets skönhet”.

”I succédebuten Silvervägen 2018 och uppföljaren Ödesmark 2020 kunde läsare i trettiotalet länder följa människor i norra Sveriges glesbygd med komplexa relationer i ett spännande mörker. Med tanke på de enorma framgångarna kan man bara imponeras av Stina Jacksons mod när hon med Förinta världen ikväll byter både genre och spelplats, från uppväxtens Västerbotten till Denver i USA där hon sedan snart tjugo år är bosatt. Men skiftet är mindre dramatiskt än det kan verka, det finns en hel del vi kan känna igen. Här finns komplexa relationer på olika nivåer som har det gemensamt att vi med sorg i hjärtat kan känna hur de alla är på väg mot katastrofen, frågan är bara i vilka former den kommer att gestalta sig. Och Västerbotten finns fortfarande kvar på flera sätt. Här finns också ett bländande språk, hon är en stor bokstavstalang som dessutom verkar vara oerhört ambitiös, vill hela tiden utveckla sin förmåga vilket hon också lyckas med. Då och då under läsningen kan jag känna att det nästan kan bli för mycket av det goda; riktiga delikatesser kännetecknas bland annat av sällsynthet, om de serveras hela tiden riskerar de att förlora en del av sitt värde. Men det är ju ett sällsynt lyxproblem.”

Läs hela recensionen här.

Fler recensioner

Monica har läst Stina Jackson, Förinta världen ikväll.

En plågsam roman. Den handlar om människor som lever i utkanterna av samhällen. Eva i Skellefteå som ångestfyllt försöker få kontakt med sin 21-åriga dotter Matilda. Hon ringer och sms-ar, men Matilda svarar inte. Hon har lämnat landet, vill upptäcka Amerika, komma till Los Angeles där hon vet att hon kommer att bli upptäckt. För dansa och sjunga kan hon och hon är vacker.

Den äldre mannen Tyler jobbar i en liten håla som nattportier på ett slitet hotell. Han har levt på gatan under många år. Jakten på droger har hållit honom sysselsatt.

Yesenia hittar honom i rännstenen en dag när han är nära att dö. Hon får honom på fötter, ger honom jobbet på sitt hotell, ett rum att sova i. Hon vill att han ska andas på henne varje morgon, hon vill ha koll på att han håller sig borta. Från droger och alkohol.

En dag dyker Matilda upp på hotellet med en medelålders man. Tyler kallar henne Birdie, hon har en fjäder i sitt rufsiga hår. En morgon kommer Matilda skräckslagen ut från det rum hon och mannen hyrt, Hon ber Tyler gömma henne. Hon är rädd för mannen som plockat upp henne, han är våldsam och gör henne illa. Tyler gömmer henne på sitt lilla rum men Yesenia kommer på dem och han får sparken.

Nu börjar Tyler och Matildas tröstlösa resa genom landet med mål Los Angeles. Tyler förstår att enda sättet att få ha henne kvar i sin närhet är att förse henne med alkohol och cigaretter. Matilda är som en fjäril, hon fladdrar runt, skrattar, dansar och sjunger när hon är berusad. Han har lovat att ta hand om henne, men ibland försvinner hon, då får han leta, hittar henne oftast på gatan nerspydd med tovigt hår och trasiga kläder. Drogerna finns där ute och hon vet hur hon ska leta.

Och hela tiden ringer telefonen det kommer sms, mamma Eva från Sverige ger inte upp, hon vill hitta sin dotter. Ta med henne hem.

Författaren beskriver det amerikanska landskapet de reser igenom, barerna där alkoholisterna sitter med sina glas, knarkarna längs vägen, den öppna drogförsäljningen, våldet. Och Matilda som är gränslös i sökandet efter nästa kick, nästa fylla.

En bok med mycket känslor.

Evas desperata letande för att rädda sin dotter. Tyler som försöker ta hand om Matilda men hon glider ur hans händer gång på gång. Matilda som vill vara fri och gränslös men som också söker trygghet. Att bli omhändertagen. Men måste också ha sina kickar med droger och alkohol.

Stina Jackson har skrivit en bok man sträckläser med ångest, man har en önskan om att det här måste sluta väl.

Men man vet inte förrän sista sidan är läst.

/Monica Gullman


MaudBasilicablogg har läst boken.

Jag läste Stina Jacksons böcker Silvervägen och Ödesmark med stor behållning och här är mitt omdöme om hennes tredje bok Förinta världen ikväll:

En omskakande och tragisk bok som är en läsupplevelse utöver det vanliga. 

Tyler arbetar på ett motell i Klippiga Bergens skugga. Han har efter en svår barndom och ett hårt liv kommit till ro och är nöjd med det. Under ett nattpass på motellet träffar han Matilda som är ung och gränslös. Livet tar en ny vändning och plötsligt börjar han leva genom henne. Flickan från det främmande landet med det konstiga språket, flickan som han behöver. Men behöver hon honom?

Hemma i Skellefteå följer Ewa de inlägg som dottern lägger ut på sociala medier och i takt med att inläggen bli färre ökar hennes ångest. Dottern svarar inte i telefonen och Matildas drömresa genom västra USA blir en mardröm för mamman som helt tappar kontrollen över dotterns liv.

Förinta världen i kväll är ändå inte Matildas berättelse, hennes berättarröst är dold bakom Tylers och mammans mer tydliga liv och bakgrund. Stina Jackson har precis som i sina tidigare böcker återvänt till en värld av otrygghet, saknad och längtan. I drömmen om att komma bort döljer sig ännu en gång komplicerande relationer mellan barn och föräldrar. Hon fortsätter här att skickligt beskriva sökandet efter kärlek och bekräftelse. En slingrig och farlig väg där jag som läsare aldrig vet vad som döljer sig bakom nästa kurva.

Så många döttrar och söner som tagit steget ut i världen och gått vilse. 

Läste precis om årets litteraturpristagare Jon Fosse och att hans texter är ordknappa. Här upplever jag det motsatta, ord, ord och åter ord. Ibland blir orden för många, för stora och för tunga att ta in. När nu boken är slut och sista ordet läst så sitter jag här och försöker bring ordning. En ordning i alla vackra, fula, hårda, mjuka och ibland vulgära ord jag tagit del av och som ömsom triggat och ömsom tröstat. 

Om Lena Anderssons bok Studie i mänskliga beteende inte berörde mig som jag hoppats på, så har Stina Jacksons fått min fulla uppmärksamhet. Det här är en studie i mänskligt beteende som ger tankar kring värdet av diagnostisering och om hur vår sociokulturella bakgrund påverkar våra liv. 

Några textrader som dök upp i mitt minne är ett budskap ur en sång som Lill Lindfors sjöng i min ungdom. Du har ingen chans att gå förbi en hård värld och akta dig för dem som har en kropp utan själ. Tänkvärda ord som är lättare att säga än att följa och risken är att vi möter fler trasiga än avsaknade själar.

/ Maud Granholm Basilicablogg