Stina Jackson, Förinta världen ikväll

I Skellefteå vaknar Ewa och öppnar rastlöst apparna. På andra sidan jorden i västra USA vandrar hennes hjärta, dottern Matilda, dit fötterna tar henne. Dagarna kommer och går, kickarna och relationerna avlöser varandra. Äventyret väntar i nästa möte, i nästa flaska vin, och bakom sig har hon lämnat det trygga livet hemma i Västerbotten. Lämnat Ewa. När Matilda slutar svara i telefon driver den nya ensamheten Ewa ut i sommarnatten, där hon blir en annan, någon som vågar.

I skuggan av Klippiga bergen börjar Tyler ännu ett skift på det nedgångna motell som blivit hans värld. Varje kväll är densamma, tills han möter henne – Matilda. Tillsammans ger de sig ut på vägarna, mot Los Angeles, drömmarnas stad. Det blir en resa som ekar hela vägen över Atlanten och till den bleka svenska sommaren där Ewa befinner sig.

”Förinta världen ikväll” är en roman om en mamma och en dotter, om längtan efter bekräftelse och kärlek, och om att våga leva det liv man drömmer om.

Recension

Monica har läst Stina Jackson, Förinta världen ikväll.

En plågsam roman. Den handlar om människor som lever i utkanterna av samhällen. Eva i Skellefteå som ångestfyllt försöker få kontakt med sin 21-åriga dotter Matilda. Hon ringer och sms-ar, men Matilda svarar inte. Hon har lämnat landet, vill upptäcka Amerika, komma till Los Angeles där hon vet att hon kommer att bli upptäckt. För dansa och sjunga kan hon och hon är vacker.

Den äldre mannen Tyler jobbar i en liten håla som nattportier på ett slitet hotell. Han har levt på gatan under många år. Jakten på droger har hållit honom sysselsatt.

Yesenia hittar honom i rännstenen en dag när han är nära att dö. Hon får honom på fötter, ger honom jobbet på sitt hotell, ett rum att sova i. Hon vill att han ska andas på henne varje morgon, hon vill ha koll på att han håller sig borta. Från droger och alkohol.

En dag dyker Matilda upp på hotellet med en medelålders man. Tyler kallar henne Birdie, hon har en fjäder i sitt rufsiga hår. En morgon kommer Matilda skräckslagen ut från det rum hon och mannen hyrt, Hon ber Tyler gömma henne. Hon är rädd för mannen som plockat upp henne, han är våldsam och gör henne illa. Tyler gömmer henne på sitt lilla rum men Yesenia kommer på dem och han får sparken.

Nu börjar Tyler och Matildas tröstlösa resa genom landet med mål Los Angeles. Tyler förstår att enda sättet att få ha henne kvar i sin närhet är att förse henne med alkohol och cigaretter. Matilda är som en fjäril, hon fladdrar runt, skrattar, dansar och sjunger när hon är berusad. Han har lovat att ta hand om henne, men ibland förvinner hon, då får han leta, hittar henne oftast på gatan nerspydd med tovigt hår och trasiga kläder. Drogerna finns där ute och hon vet hur hon ska leta.

Och hela tiden ringer telefonen det kommer sms, mamma Eva från Sverige ger inte upp, hon vill hitta sin dotter. Ta med henne hem.

Författaren beskriver det amerikanska landskapet de reser igenom, barerna där alkoholisterna sitter med sina glas, knarkarna längs vägen, den öppna drogförsäljningen, våldet. Och Matilda som är gränslös i sökandet efter nästa kick, nästa fylla.

En bok med mycket känslor.

Evas desperata letande för att rädda sin dotter. Tyler som försöker ta hand om Matilda men hon glider ur hans händer gång på gång. Matilda som vill vara fri och gränslös men som också söker trygghet. Att bli omhändertagen. Men måste också ha sina kickar med droger och alkohol.

Stina Jackson har skrivit en bok man sträckläser med ångest, man har en önskan om att det här måste sluta väl.

Men man vet inte förrän sista sidan är läst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *