Bokhandlarn möter Stina Jackson

Stina Jackson är en författare av norrländsk härkomst, som vi kommer att höra mycket av i framtiden. Född i Skellefteå, men numera bosatt i USA.

Efter sitt stora genombrott med debutboken ”Silvervägen” återkom Stina Jackson med ”Ödesmark”, en lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra, om hur våldsamt starka banden kan vara – och om hur svårt det är att bryta mönster. 

Stina Jackson, född Olofsson 1983 i Skellefteå där hon också växte upp. 2002 gick hon ut gymnasiet på Anderstorpsskolan och flyttade två år senare till Stockholm för vidare studier. 2006 flyttade hon till Denver, Colorado, där hon gifte sig med en amerikan, Robert Jackson. Hon har idag dubbelt medborgarskap och är bosatt med maken i Denver, där hon också studerat juridik. Hon debuterade 2018 med spänningsromanen ”Silvervägen” som tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman och priset Glasnyckeln för Årets bästa nordiska kriminalroman. Del 1 såldes till många länder. Ödesmark är hennes andra bok.

Stina, nu måste vi prata om din bokhylla!

Hur sorterar du din bokhylla?
Favoriter i ögonhöjd, resten hamnar där de hamnar.

Hur fåfäng är du kring den fysiska bokhyllan? Tillåter du dig en e-bok då och då?  Inte alls särskilt fåfäng. Jag är en ganska flitig e-boksläsare eftersom det är enda sättet för mig att snabbt få tag i nypublicerade böcker på svenska.

Vet du hur många böcker du äger?
Ingen aning.

Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?
En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong. En fruktansvärt stark romandebut.

Läste du som barn och i så fall, vad?
Jag läste väldigt mycket som barn. Favoriter var Ronja Rövardotter, Skriet från Vildmarken, Narniaserien, allt av Maria Gripe.

Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?
David Lagercrantz.

Vilken klassiker har du aldrig läst och kommer aldrig att läsa?
Man ska aldrig säga aldrig. Hittills har jag försummat många av de ryska klassikerna, men jag hoppas på bot och bättring.

Vad är det hemligaste/mest skamfyllda/pinsammaste du har i din bokhylla?
Twilightserien av Stephanie Meyer.

Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?
Är språket fattigt måste berättelsen gripa tag rätt omgående, men om språket är tillräckligt förföriskt så är jag villig att glida med lite längre. Ibland hela vägen. Men hittar man inget njutbart efter femtio sidor kan man slå ihop boken med gott samvete.

Vad läser du just nu?
Tritonus av Kjell Westö.

1 kommentar på “Bokhandlarn möter Stina Jackson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *