Jo Nesbø, Blodmåne


Harry Hole är i Los Angeles för att dricka sig till döds, efter att hans liv hemma i Norge slagits i spillror. Men han har en vän, en bedagad filmstjärna, som nu jagas av en knarkkartell som hon lånat pengar av. I Oslo står polisen handfallen efter att två kvinnor försvunnit från en kändisfest. När en av dem hittas mördad riktas misstankarna mot en känd fastighetskung, som till polisens stora förtret hyr in Harry Hole som privatspanare.

Tiden är knapp. I USA väntar kartellen, och i Oslo förbereder sig en gäckande hämnare för fler dåd. Ett team av vinddrivna existenser blir Harrys stöd i jakten på sanningen. Men de har inte mycket att gå efter, och snart skymtar blodmånen över staden.

Jo Nesbø

Jo Nesbø är född 29 mars 1960 i Oslo. Han är utbildad civilekonom och finansanalytiker från Norges Handelshøyskole och har arbetat både som aktiemäklare och journalist. Sedan 1980 är han även sångare och låtskrivare i popgruppen Di Derre. Han gav ut soloalbumet Karusellmusikk 2001.

Han romandebuterade med Flaggermusmannen 1997 och är framförallt känd för sina numera tretton thrillers om den norske polismannen Harry Hole. Han har också givit ut flera fristående kriminalromaner och den första av dem Hodejegerne från 2008 har filmatiserats. Utöver det har han givit ut fyra barnböcker och flera novellsamlingar.

Jo Nesbø är idag en av världens mest framgångsrika kriminalförfattare. Han har fått mängder med priser för sitt författarskap. Hans böcker har sålt i över 55 miljoner exemplar, och översatts till fler än 50 språk. För en del av miljonintäkterna har Nesbø skapat en stiftelse som stödjer projekt för att bekämpa analfabetism i tredje världen. Han är bosatt i Oslo.

Recension

Anders Kapp har läst Blodmåne.

”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill ha kontakt till varje pris som helst.” Citatet från Hjalmar Söderbergs Doktor Glas från 1905 är välkänt, uppenbart även av Jo Nesbø som i sin nya bok Blodmåne, kommer ut på svenska i dag, skriver om dessa få rader till 541 sidor. Onödigt kan man kanske tycka men det är det inte alls, det är en stark och hållbar tematik som fungerar väl som plattform för att bygga en råstark spänningsroman. Det är trettonde gången vi får träffa Harry Hole som kanske är rätt utsliten som människa men inte alls som romankaraktär. Ett par citat från boken som är tänkvärda: ”Exakt när tror du att vi tappar tron på att vi kan älskas villkorslöst bara för att vara de vi är?” ”När allt kom omkring var det viktigare att känna sig älskad än att vara älskad.” Hur långt kan vi gå för att få känna oss älskade? Kan kärlek vara parasitär?

Läs hela recensionen här.

1 kommentar på “Jo Nesbø, Blodmåne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *