Lina Areklew, Av skam


Tredje delen i den kritikerrosade Ulvöserien där Örnsköldsvikspolisen Sofia Hjortén och Estoniaöverlevaren Fredrik Fröding löser brott i idyllisk skärgårdsmiljö.

Två unga geocachare hittar kroppsdelar i en nedlagd malmgruva. Sofia Hjortén tvingas avbryta sin föräldraledighet och återgå i tjänst. Nästan omgående inkommer ett tips om att kvarlevorna kan tillhöra en kvinna som försvann 1959. En utredning drar igång och snart inträffar ett nytt mord.

Sofia kämpar med att kombinera rollen som mamma med rollen som polis, samtidigt som relationen med Fredrik Fröding är mer komplicerad än någonsin.

En spännande kriminalroman om ett 60 år gammalt försvinnande och en gripande skildring av hur gruvdriften på Ulvön en gång hade makt att förändra människors liv.

Lina Areklew

Lina Areklew är född i Stockholm och uppvuxen i Höga Kusten. Hon debuterade våren 2020 med kriminalromanen Ur askan, som lovordades av kritikerna och nominerades till Crimetime Award Årets debut. Vid sidan av sitt författarskap arbetar hon som sälj- och marknadschef inom bokbranschen och frilansar som lektör.

Recension

Anders Kapp skriver: ”Övergivet gruvhål, avhuggen hand”

Nu finns tredje delen i Lina Areklews Ulvöserie ute, nya Av skam bottnar i ett försvinnande för sextio år sedan. Det finns en lång historik av gruvbrytning på Ulvöarna som inleddes redan på 1600-talet och som länge handlade om järnmalm. Under 1900-talet upptäcktes höga halter av vanadin, viktigt för legering av specialstål, vilket gjorde att gruvbrytningen intensifierades, efterfrågan var stor från vapenindustrin främst under 30- och 40-tal. Under efterkrigstiden drevs verksamheten av Höganäs-Billesholm och pågick ända fram till 1961. Så långt verkligheten. I den här bokens fiktion får vi 1959 träffa Bertil Sondell som tjänat en del pengar på gruvnäringen främst genom familjens markinnehav och han hoppas tjäna mycket mer med hjälp av egna gruvor på mark som han fortfarande äger. Han är en rätt vedervärdig person, en alkoholiserad skrävlare som tjatar om alla sina affärer som är mer fantasi än verklighet. Hans första hustru Ragna är död och han har gift om sig med betydlig yngre Sonja. Han är en hustyrann som behandlar både henne och nästan vuxne sonen Axel oerhört illa. ”Lukten av fruktan ligger som en kall matta över hela gården.” Fyndet av en avhuggen hand startar en utredning i berättelsens nutid och parallellt med det får vi i återkommande historiska kapitel följa vad som händer sommaren 1959 innan både Sonja och Axel försvinner. Det finns massor att verkligen tycka om i den nya boken men jag har ändå ett problem.

Läs hela recensionen här.

1 kommentar på “Lina Areklew, Av skam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *