Theres Lundén och Johannes Wätterbäck, Odla kallt


Tema: odling årets alla månader

Planerar du för årets odlingsprojekt eller går i tankar om att det skulle vara kul att börja arbeta med händerna och som dessutom resulterar i den mest närodlade grönsaken du ätit? Eller är du bara nyfiken på att testa självförsörjning även om du inte bor på en gård? Låt inte den kalla årstiden hindra dig – vi kan faktiskt odla året om!

Om du vill sätta igång odlingssäsongen under de kalla månaderna och njuta av en riklig växtlighet i sommar är Odla kallt av Theres Lundén och Johannes Wätterbäck den perfekta guiden.

”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. Vi låter även fullvuxna, frosttåliga grödor och blommor stå kvar på sin växtplats på hösten, så att de kan ge skörd när annat dött av kyla.

Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”

Över 30 års erfarenhet av odling

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén driver den populära bloggen Farbror Grön samt en podcast. Paret är bosatta i ett hyreshus i gurkstaden Västerås. Odlingen utanför hyreshuset kallas Tillsammansodlingen eftersom hyresgästerna tar hand om odlingen tillsammans.  I växthuset finns sallad, ramslök och gulbetor, kål, broccoli och spenat. Även i hyreshusets källare pågår det gröna arbetet. Här förkultiverar man och övervintrar plantor med hjälp av växtbelysning.

”Gurkor är så roliga för de skickar ut tentakler och greppar tag i allting, så om barnen har byggt en legobil då tar den tag i legobilen. För att hålla sig upprätta och inte ramla ihop. De är intelligenta på det sättet.”

1 kommentar på “Theres Lundén och Johannes Wätterbäck, Odla kallt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *