Tatiana de Rosnay, Vi mår bättre i morgon

Storslagen roman om familjeband och vänskap   

Den ensamstående mamman Candice lever ett tillbakadraget liv i Paris. Men en regnig vinterkväll blir en kvinna påkörd mitt framför ögonen på henne, och hon hjälper henne till sjukhus. Candice inser att Dominique, som förlorar ena benet i olyckan, inte har särskilt många vänner. Hon erbjuder sig att hjälpa henne med några ärenden, och kvinnorna blir snabbt vänner.

Candice fascineras av den eleganta och gåtfulla Dominique, och trots att hennes familj försöker varna henne låter hon Dominique nästla sig in allt mer. Men vad är Dominique ute efter egentligen? Och vad är det för mörk hemlighet som Candice lyckats dölja för alla i sin närhet?

Tatiana de Rosnay är tillbaka i högform med ett vindlande familjedrama i Parismiljö.   

Tatiana de Rosnay är den fransk-engelska författaren bakom bästsäljarna Sarahs nyckel, Bumerang, Huset vi älskade och Regnvakt. Vi mår bättre i morgon är hennes femtonde roman. 

Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay, född 1961 i Neuilly-sur-Seine utanför Paris, av engelsk mor och ryskfransk-mauritisk far (vetenskapsmannen Joël de Rosnay). Hon växte upp i Boston och Paris och skrev sin första bok på modersmålet – engelska – när hon var 11 år, i en Clairefontaine-skrivbok.

Efter litteraturstudier i England, vid East Anglia-universitetet, arbetade Tatiana i Paris som journalist för den amerikanska tidskriften Vanity Fair, innan hennes första roman publicerades 1992. År 1997 började hon arbeta för Psychologies och för ELLE från år 2000, samtidigt som hon fortsatte att skriva romaner.

Tatiana är gift och har två barn och bor i 15:e arrondissementet i Paris. Sedan debuten 1992.

Under 2010 var de Rosnay en av Europas 10 bäst säljande författare och flera av hennes böcker har filmatiserats.

Recension

Monica Gullman har läst boken. Det här är hennes recension.

En fransk författare som blivit en favorit. Hennes böcker översätts till svenska av Sekwa bokförlag, som översätter det bästa ur den franska litteraturen.

Boken handlar om Candice, ensamstående mamma till Timothy, tre år. Hon arbetar som ljudtekniker på studio Violette, en studio som jobbar både med musik och inläsning av litteratur. En dag på väg hem från jobbet blir hon vittne till en trafikolycka, en äldre kvinna blir brutalt påkörd.  I väntan på en ambulans

blir Candice kvar hos kvinnan. Alla andra står där bara och tittar, några filmar, kvinnan är vid medvetande. Candice får veta att hon heter Dominique. Det visar sig att hon är så illa skadad att man måste amputera ett av hennes ben. Hon verkar vara helt ensam så Candice tycker synd om henne och vill gärna hjälpa. Något som Dominique tacksamt tar emot. De blir vänner. En vänskap som efter ett tag visar sig bli förödande för Candice och hennes son. Dominique är utslängd från sitt boende och Candice vill hjälpa så därför får hon flytta in hos dem. Candice har egna mörka hemligheter. Hon lider av bulemi sedan 15 år, något hon hållit hemligt för sin familj och de pojkvänner hon haft. Hon hatar sin kropp, tycker hon är fet och äcklig. Äter kopiösa mängder mat och kräks. Anfallen kommer och går.

Ett familjedrama som är svårt att släppa. 302 sidor sträckläsning. Hur kommer det att gå för Candice och vem är egentligen Dominique? Den store författaren Emile Zola och hans författarskap löper som en röd tråd genom boken. En bok jag varmt kan rekommendera. Lättläst och välskriven. Ett författarskap som fått mig att följa i bok efter bok.

Monica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *