Frida Skybäck, Järnblomma


En mörk vårkväll hittar två tonåringar en kropp inmurad i väggen i ett ödehus i utkanten av Lund.Byggnaden tillhör det nerlagda mentalsjukhuset Sankt Lars, som trettio år tidigare drabbades av en skandal då två patienter försvann spårlöst från avdelning C. En av patienterna var sjuttonåriga Marie-Louise Sparre och trots att det inte fanns några tecken på att ett brott hade begåtts, vidhöll hennes familj att hon blivit utsatt för någonting fruktansvärt. Fallet fick stor uppmärksamhet i media och polisen kritiserades hårt.

Polisutredarna Fredrika Storm och Henry Calment får i uppgift att återöppna utredningen och de förstår snart att en mörk hemlighet döljer sig på sjukhusområdet. Vad hände egentligen med de två patienterna den där ödesdigra oktobernatten 1987 och hur långt är de ansvariga beredda att gå för att dölja sanningen?

Järnblomma är den andra fristående delen i serien om Fredrika Storm och Henry Calment, efter listetta Svartfågel som hyllats av kritiker och läsare. Det är en mörk och spännande historia fylld med oväntade vändningar, som är svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat läsa. 

Frida Skybäck har skrivit både historiska och samtida relationsromaner, som sålt i hundratusentals exemplar bara i Sverige och nominerats till flera priser.
Hon bor i Skåne med sin man och deras två barn och ägnar sig åt skrivandet på heltid. 

Recension

”Spännande förening av verklighet och fiktion”

I sin nya bok Järnblomma dyker Frida Skybäck ner i de mörkare delarna av hemstaden Lunds historia. Det handlar om Sankt Lars, invigt 1879, mest känt som ett stort sjukhus för sluten mentalvård med upp till 1 600 patienter (området har också använts till mycket annat) där det mesta successivt avvecklades från 1990-talet fram till 2013, men också Vipeholmsanstalten (1935-1982), en ”vanföreanstalt” med upp till tusen platser för människor med utvecklingsstörning, förståndshandikapp och beteenderubbningar, känt för oetiska experiment och hög dödlighet. Vi får återse seriens återkommande huvudpersoner, kriminalpoliskollegerna Fredrika Storm och Henry Calment, som är ett mycket underhållande par. Som efternamnen antyder är de varandras motsatser; Fredrika är en intensiv och snabb person, ibland alltför snabb när hon tar en del genvägar och Fredrik är lugnet själv som ingen kan tro är polis, han är alltid oerhört välklädd, intresserad av tillvarons mer exklusiva detaljer, och föreläser gärna om allt möjligt från sin stora kunskapsbank. Här finns en väl avvägd kombination av humor och stort allvar som förenas i en intelligent intrig med många intressanta karaktärer, tempovariationer som ger läsglädje, ett imponerande språk och naturligtvis en läsdrivande spänning.

Läs hela Anders Kapps recension här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *