Ingela Hofsten, Swing it, Kai!

Kai Gullmar gillade mintkyssar, rökte som en borstbindare och drog gärna en fräckis. Men framför allt kunde hon konsten att komponera bra melodier.

Hon är stjärnan bakom örhängen som ”Jag har en liten melodi” och ”Swing it magistern”. På 1930-talet blev hon en av Sveriges – och världens – första kvinnliga schlagerkompositörer. Hennes låtar framfördes av tidens stora artister, hon uppträdde själv i radio, folkparker och revyer och hon hängde med tidens underhållningselit.

Egentligen hette hon Gurli Bergström, men som 25-åring tog hon artistnamnet Kai Gullmar. Hon klädde sig gärna flott i hatt och kostym och levde mer eller mindre öppet i samkönade förhållanden trots de risker det innebar då.

I ”Swing it, Kai!” följer journalisten Ingela Hofsten henne från barndomens Sundsvall till de stora estraderna, skivstudiorna och hennes hem, där många av de odödliga melodierna skapades. En biografi om en kvinna som gjorde stort avtryck i sin samtid, lever vidare via sin musik och vars gärning förtjänar att åter komma i rampljuset.

– ”Som person var hon ganska motsägelsefull. Orädd, kaxig, kunde dra en fräckis och var på många sätt okonventionell, samtidigt som hon tyckte det var viktigt att bete sig korrekt. Hon var familjekär och var en mycket uppskattad moster Gulli.” / Ingela Hofsten

– ”Kai Gullmar är en storhet som förtjänar att få komma in i rampljuset igen. Hon var en av Sveriges första kvinnliga populärmusiktonsättare och dessutom en artist med stor scenutstrålning. I boken följer jag Kai Gullmar från barndomens Sundsvall till kontorsskolan i London, och sen till Stockholm och de stora estraderna, skivstudiorna och hennes hem, där många av de odödliga melodierna skapades. Hon gjorde ett stort avtryck i sin samtid. Hon bröt tabun och levde mer eller mindre öppet i samkönade förhållanden trots att det medförde vissa risker och i dag hyllas hon som lesbisk ikon.” / Ingela Hofsten