Solvej Balle, Om uträkning av omfång 1

Tara Selter bor i Clairon-sous-Bois i norra Frankrike med sin man Thomas. De handlar med antikvariska böcker. Den 17 november åker hon till en antikmässa, tar in på hotell, köper böcker och besöker några vänner. Där bränner hon sig på handen. Nästa morgon upptäcker hon att tidningarna i hotellmatsalen fortfarande har gårdagens datum och att samma saker händer som dagen före. Böckerna hon köpte är borta och hon går för att köpa dem igen. Sedan reser hon hem. Thomas undrar varför hon kommer redan och Tara förstår att hon är den enda som upplever den 18 november. Hela världen står still, vädret är detsamma, alla gör exakt samma sak dag efter dag. Men för Tara fortsätter tiden att gå. Såret på hennes hand läker och hennes hår växer. Varje dag förklarar hon för Thomas vad som händer och varje dag tror han henne. Till slut tröttnar hon och flyttar in i gästrummet. Thomas saknar henne inte eftersom han tror att hon ska komma hem nästa dag. Tara inleder olika strategier för att stå ut. Hon skriver och promenerar, hon köper en stjärnkikare och gör sig vän med himlavalvet, hon sätter ett streck i dagboken för varje dag som passerar och när 18 november närmar sig på nytt reser hon till samma mässa och tar in på samma hotell.

”Om uträkning av omfång” är en hisnande utforskning av vår plats på jorden: av minne, tid, historia, kärlek, ensamhet och frihet.

Författaren

Solvej Balle är född 1962 och debuterade med Lyrefugl 1986. Under 1990-talet skrev hon ett av den danska litteraturens mest lovprisade verk, Enligt lagens bokstav: fyra berättelser om människan. Efter det försvann hon från rampljuset, flyttade från Köpenhamn till den lilla ön Ærø söder om Fyn och skrev några sporadiska böcker. Det ryktades dock länge om att hon skrev på den stora romanen. Nästan trettio år senare utkom så den första delen i en planerad septologi, Om uträkning av omfång. Fyra delar har hittills kommit på danska och nu översätts hon till en mängd språk. Den andra delen kommer ut på svenska i mitten av november. Hon tilldelades Nordiska Rådets litteraturpris 2022.

Recension

Existentiell tidlöshet

Efter närmare trettio års tystnad återvände danska författaren Solvej Balle förra året med starten på en planerad septologi som belönades med Nordiska Rådets litteraturpris och nu översätts till många språk. Om uträkning av omfång är titeln på den svenska versionen som nyligen kommit ut. Huvudpersonen Tara Selter blir först bara lätt irriterad när hon kommer ner till hotellfrukosten och märker att de lagt fram gårdagens tidningar. Hon ser en del händelser runt omkring sig som upprepar sig på exakt samma sätt som igår morse. Så småningom inser hon att allt hon var med om under gårdagen, den artonde november, numera bara existerar i hennes minne; för alla andra är det här starten på den artonde november, en helt ny dag. Och så fortsätter det, den artonde november upprepas om och om igen. Och den enda som märker det är Tara. Tidsresor av olika slag är inget ovanligt tema men det här är en ovanlig text. Det är en liten roman med ett stort innehåll som på många sätt utmanar våra föreställningar om tillvaron.

Anders Kapp
@kapprakt

Läs hela recensionen här.

”…när du slår ihop boken för sista gången har du blivit – ja, kanske inte en annan, men heller inte längre exakt densamma som när du läste bokens första mening. Det finns ett annat uttryck för det: stor litteratur.”

Jonas Eklöf, Vi Läser

”Jag kan inte minnas när jag senast läste något som grep mig så, som både är spännande som en thriller och öppnar för inre, existentiella bråddjup.”

Oline Stig, Sydsvenskan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

×