Bengt Ingelstam, Rälsspikarnas sammansvärjning

Ville, Albin och Fölan växer upp under tuffa förhållanden i byn Ångan. Men där finns också något nytt och spännande, som faktiskt gett byn sitt namn: ånglok, stora som små, och vagnar som fraktar gods till och från kusten. De tre vännerna blir så småningom indragna i arbetarnas kamp för att organisera sig och bilda fackförening på den stora sågen. Men framförallt kämpar de för att behålla sin vänskap med varandra i en stentuff omvärld. En fotboll på avvägar kommer att spela en stor roll! Bengt Ingelstam och illustratören Jens Ahlbom har tidigare gett ut en rad barn- och ungdomsböcker tillsammans, bland annat serien om Pelle Puck.

Författaren

Bengt Ingelstam har arbetat som högstadielärare i Ånge, numera författare på heltid. Han har tidigare skrivit sjörövarromanerna om VERONICA, ungdomspjäser och arbetarspel. Tidigare utgivning på Ord&visor: ”Veronicas återkomst”, ”Ebbe Brahs memoarer”, samt barnbokserien om Matte & Myran, illustrerade av Lisen Adbåge. Nu senast har Bengt avslutat bokserien om ”Erena, rebellen från silltunnan”.

Läs mer om Bengt Ingelstam här.

Efter sju års tystnad – Bengt släpper ny bok.

Läs Susanne Holmlunds reportage från Sundsvalls Tidning 2023-09-17 (pdf-fil)

Sagt om boken

Det är tidigt 1900-tal i byn Ångan i södra Norrland och järnvägen är ny. Huvudpersonen Ville är en av rälsspikama som har rallare till farsor. Han är sympatisk, kan läsa och dras till den spännande järnvägen med ånglok och aktningsvärd lokförare.
Rallarpappan har stuckit, det är fattigdom och vedermödor och när mor Stina träffar Andersson överger hon tolvårige Ville. Lyckligtvis far han bo hos föräldralösa Albin och kloka gumman i skogen. Pojkarna och torparjäntan Fölan mobbas av klasskamraterna, behandlas orättvist av lärarinnan och svär varandra evig vänskap. I den tuffa omgivningen är de utlämnade åt stränga vuxna, som utdelar hårda, kränkande ord och örfilar och kallar dem socialistyngel. Vännerna hamnar så småningom mitt i sågverksarbetarnas kamp för att bilda fackförening.
I Rälsspikamas sammansvärjning hittar man teman som historia, vänskap, klasskillnader, fattigdom och levnadsförhållanden. Tidstypiska miljöer och en vokabulär med småfräcka inslag sätter stämningen. Svart humor och värme gör detta välskrivna tidsdokument både roande och rörande.
Bengt Ingelstam har skrivit närmare tjugo barnböcker, till exempel om Pelle Puck, vilka Jens Ahlbom också har illustrerat. Här skildrar han berättelsen genom tilltalande akvareller i svartvitt.
Helhetsbetyg 4/5

BTJ-häftet nr 11, 2023 / Jeanette Palm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *