Sandra Eklund, Bedårarna

Porträtt Banner

En grupp studenter vid Stockholms universitet experimenterar med attraktion och besatthet. De har utvecklat en hemlig verksamhet där klienter betalar stora summor pengar för att få äktenskap krossade eller rätt person förälskad.

Bokomslag

När en ung kvinna hänger sig i sin älskares trädgård, inleder hennes syster Andrea en desperat kamp för att hämnas hennes död. Hon får oväntad hjälp av gruppen på universitetet och dras in i deras värld av förförelse och manipulation.

Den isolerade, känslomässigt avstängda Andrea blir det perfekta objektet när gruppens frontfigur Dario ska bevisa sin tes ­­– att kärlek kan förändra saker inget annat rår på.

Bedårarna är en annorlunda, fängslande och mörk kärleksroman, som använder befintliga psykologiska teorier för att ge svar på grundläggande mänskliga frågor om kärlek.

Bokfakta:
Författare: Sandra Eklund
Artnr/isbn: 9789150975529
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgiven: 2023
Sidor: 427 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Sandra Eklund är född 1981 och uppvuxen i Sundsvall. Numera bor hon i Stockholm där hon arbetar som gymnasielärare i psykologi och svenska. Hon är utbildad manusförfattare och har en magisterexamen i attraktionspsykologi. I likhet med sin romankaraktär Andrea har hon vuxit upp med anknytningsproblem. Bedårarna är hennes debutroman.

Sagt om boken:

”Jättehärlig bok!”, Johan Malm, Go’kväll i SVT

Recensioner:

20 åriga psykologistudenten Julia blir hjälplöst förälskad i sin lärare, Jakob Fallenius, han är 46 år, gift och har en dotter. Han har rykte om sig att inleda förhållanden med sina kvinnliga elever.

Julia bryr sig inte, Jakob är attraktiv, karismatisk och dessutom rik. Nu är det hon och han, säger han. Så dumpar han henne, bara sådär. Julia går in i en djup depression, det slutar med att hon hänger sig i ett träd i hans trädgård.

Andrea, Julias storasyster bryter ihop av sorg. Hon är skådespelerska men också introvert med stora anknytningsproblem sedan barndomen. Julia har varit den sociala systern, utåtriktad och spontan.
Andrea har tyst och stilla funnits där vid sidan om sin populära syster. Nu vill hon hämnas, hon vill döda Jakob Fallenius, oavsett vad det kan kosta henne. Hon försöker brutalt köra över honom men misslyckas. Måste hitta ett annat sätt att komma åt honom.

Hon får oväntad hjälp av en grupp vid universitetet som experimenterar med attraktion och besatthet. Dario blir hennes handledare i gruppen och börjar träna henne i förförelsens konst. Målet är att få Jakob Fallenius förälskad i henne. Sedan kan hon dumpa honom, precis som han dumpade Julia.
Andrea är svag och sårbar i sin sorg, men vill ändå försöka, hon tar sina skådespelartalanger till hjälp. Problemet är att hon börjar bli kär i Darius, något som absolut inte skulle få hända.

En märklig bok, trots att jag är tveksam kan jag inte låta bli att påverkas av hur gruppen jobbar med Andrea. Hur de pressar och experimenterar för att få henne att bli den förföriska person som Jakob inte kommer att kunna motstå.

En debutroman som sticker ut för sitt speciella innehåll.

/Monica Gullman

Boken finns med i Låna & Läs 23/24.