Annika Norlin, Stacken

Banner författaren

Vad är det som händer nere vid vattnet? Emelie har flytt staden för skogen och ser plötsligt en grupp människor. Sju är de, alla med sin egen särskilda förmåga.

Bokomslag

Någon var här först och är liksom grunden för allt. En annan är så handlingskraftig att hon suttit i fängelse för dråp. En tredje, nykomlingen, är bara så obegripligt vacker. Och så är det Sara, först och främst är det nog hon, alfahonan.

Stacken skildrar en grupp människor utanför samhället. Hur hamnade de där, som delar av en grupp där ingen måste klara allt och där alla bidrar med något? Måste man trivas med den roll man tilldelats av andra? Och vad händer när en främling en Utanförs! dyker upp och skakar om allt?

Annika Norlins första roman, efter hyllade debuten Jag ser allt du gör, är en magnetisk, rolig och djupt berörande berättelse om kärlek och den outgrundliga makt vi har över andra människor.

Bokfakta:
Författare: Annika Norlin
Artnr/isbn: 9789127184121
Förlag: Weyler Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 396 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Författaren:

Stacken är Annika Norlins första roman. Novellsamlingen Jag ser allt du gör (2020) nominerades till Augustpriset, Borås Tidnings debutantpris, Norrlands litteraturpris och Katapultpriset för årets bästa skönlitterära debut.

Annika Norlin är också låtskrivare och artist, som släpper musik under eget namn, samt i projekten Säkert! och Hello Saferide.

Sagt om boken:

”Det är mycket skickligt gjort, det är just för sådana här illusoriska skavanker som romaner har sitt existensberättigande. Det är då de öppnar fönstren och fyller på med syre.” – Västerbottens-Kuriren

”Som alltid lyckas Norlin med att vara banbrytande, att trampa sig en alldeles egen stig. Prosan påminner en del om Karin Smirnoff, det är något med den trollbindande intrigen ihop med den lika avskalade som kärnfulla norrländskan. Men det här är bättre. (…) Hos Norlin är inte varenda mening perfekt, men berättelsen är det. Genremässigt tycks den omöjlig att ringa in. Det är ett relationsdrama. Men samtidigt lika mycket komedi som thriller. (…) Jag skulle bli förvånad om det inte blir prisregn.” – Fokus

”Den är rolig, drabbande, tankeväckande och gör det man vill att en roman ska. Det vill säga, den gestaltar tiden vi lever i och berättar något om vad det är att vara människa. I konsumentupplysande syfte kan jag rekommendera den, hissa upp den på topplistorna, se den bland Augustprisnomineringarna och i travarna på Pocket shop. Men alltså, det är något annat, nästan bortomspråkligt, som Norlins prosa gör med mig. (…) Norlin har en blick som ser både ytan och djupet, som registrerar kroppen, rörelserna, den intrikata sammansättningen av spänningar i rummet. Och den blicken är varm.” – Dagens Nyheter

”Norlin har ett underbart språk: knapphändigt men rikt, meningar som beskriver allt utan utfyllnad, repliker som jag tror på. Sakligt och poetiskt samtidigt. Jag vill stanna kvar i texten. (…) Det är faktiskt en fantastisk roman. Medmänsklig. Om gruppdynamik och tillhörighet, men också om vem som egentligen har makten över våra liv.” – Sydsvenskan

”I den här språksäkra, svart humoristiska och djupt berörande berättelsen om gruppdynamik och vårt behov av sammanhang visar författaren återigen vilken lyhörd och ömsint människoskildrare hon är. Det här är en roman att sluta tillsitt hjärta och värma sig vid.” – Svenska Dagbladet

”Det slår mig att trots att Norlin endast har publicerat två verk finns det här en röst som är egen, självklar, och ja – utpräglat norlinsk. Och det är ju faktiskt ingen liten bedrift.” – Aftonbladet

Recensioner:

Emelie har tröttnat på livet i storstan. Hon behöver lugnet och tystnaden för att dämpa sin ångest. Hon har flyttat ut i skogen, satt upp sitt tält på en bergsknalle och lever efter naturens skiftningar. Efter ett tag upptäcker hon en klunga med människor, sju stycken som återkommer till platsen nere vid vattnet. De sjunger, dansar, grillar och badar i sjön. De bara är där tillsammans. Hon tänker att det är en sekt som precis som hon flytt undan stan och stress. Lever tillsammans i utkanten av samhället.

I olika kapitel får jag följa dessa udda människor, Låke, Sagne, Josef, Sara, AAgny, Ersmo och Zakaria.

ERSMO
Pojken som är född i Ersmohuset, bor där med sin förvirrade mamma som han försöker ta hand om så gott han kan.

AAGNY
Dråparen, utsläppt från fängelset efter att ha mördat sin man. Hon tar jobbet som vårdare till Ersmos mamma när han inte längre förmår att ta hand om henne. Hon flyttar in i Ersmohuset.

SARA
Har också suttit i fängelse, där träffar hon Aagny som skyddar henne från de andra våldsamma kvinnorna. Hon har träffat Josef, de blir ihop. Av en slump träffar hon Aagny, hon bjuder in dem till Ersmohuset. De har ingenstans att ta vägen så de följer med Aagny ,flyttar in och blir kvar.

JOSEF
Han har flytt med sina föräldrar för att komma undan förföljelsen av judar under kriget. Han plågas av att höra moderns skrik när hon har sina mardrömmar, alla övergrepp hon utsatts för. Nu har han träffat Sara den vackraste av alla kvinnor.

SAGNE/ LÖKE
Naturvetare, älskar att gå i skogen, kolla allt som växer, de vilda djuren och alla kryp. Särskilt myror och deras stackar är hennes passion. Hon blir våldtagen på en toalett, krisar ihop, vill inte ha barnet som då blev till. Hon föder Löke, barnet hon försöker lämna bort på en trappa utanför en kyrka.
Sara och de andra i gruppen ser detta i sista stund. De tar hand om Sagne och hennes barn som får flytta in i Ersmohuset tills vidare och blir kvar.

ZAKARIA
Den vackre, han är storväxt, har en tendens att hamna i slagsmål, alla vill mäta sig med hans styrka. Hans skönhet drar både män och kvinnor till honom. Aagny som så gärna vill ha en man att älska, tar med honom till Ersmohuset en natt. Hon har hittat honom full och gråtande efter ett bråk på en krog. Han blir kvar i huset.

Dessa udda människor bildar Stacken. De lever i åratal utanför samhället, allt de vill är att få leva i fred med naturen inpå. Alla bidrar de på olika sätt med Sara som är deras ledare. Och Emelie observerar dem, på håll. En dag händer något som får stacken att splittras. En bok att älska, författarens klockrena beskrivningar av människor och miljö.

Boken får 5/5 i betyg av mig.

/Monica Gullman


Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.