Marie Lok Björk, Jag vill riva upp himmel och jord

Författarfoto Banner

Elise föds år 1886 som det sjuttonde av arton barn i en norsk prostfamilj. När hon ser moderns söndertrasade kropp växer ilskan inom henne.

Bokomslag

Än större blir den när hennes älskade lillasyster Magnhild förskjuts från familjen efter att ha blivit gravid. Här föds Elises vilja att protestera, hjälpa och förändra, något som ska följa henne livet igenom och ta henne från Norge, vidare till Danmark och slutligen Sverige.

Jag vill riva upp himmel och jord är en känsloladdad roman om Elise Ottesen Jensen, mer känd som Ottar. En kvinna som levde ett liv präglat av både ljus och mörker, men som alltid hade förmågan att vända sina sorger till en inneboende kraft. Marie Lok Björk har inspirerats av hennes öde och skrivit en innerlig roman om en av världens främsta kämpar för kvinnlig sexuell frihet. Vem var egentligen kvinnan som grundade RFSU? Vilka händelser formade henne? Och hur fann hon modet att trotsa Sveriges lagar och riskera fängelse för den kamp hon trodde på?

Bokfakta:
Författare: Marie Lok Björk
Artnr/isbn: 9789180064743
Förlag: Bazar Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 341 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Författaren:

Marie Lok Björk har tidigare givit ut den kritikerrosade romanen Att välja ett liv (2021), fackboken Handbok i jämställt föräldraskap (2021) och ungdomsromanen Jag blundar tills jag finns (2015). För sina böcker har Marie tilldelats ett flertal stipendier och priser. Hennes böcker används även som undervisningsmaterial i gymnasieskolor och på universitetet.

Sagt om boken:

”Marie Lok Björk är en mästare på att ge Elise Ottesen Jensen liv igen. Intressant och inlevelsefullt.”
Smålands-Posten

Recensioner:

Boken handlar om Elise Ottesen Jensen, kvinnan som så småningom blev känd som Ottar, som också grundade RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

Detta är berättelsen om hennes liv, blandat fakta och fiction, skriven av en författare som verkligen läst på. Känslomässigt gripande om kvinnan som hela sitt liv kämpat för kvinnlig sexuell frigörelse.

Elise växte upp som prästdotter i en familj där modern fött 18 barn. Fadern, prästen styrde sin familj med järnhand. Att se moderns söndertrasade kropp gjorde henne förfärad, 18 födslar hade satt sina spår.

När hon var fjorton år säger hon till sin far prästen att hon inte vill bli konfirmerad, hon har tappat sin tro. Fadern blir upprörd, hur skulle det se ut på bygden om prästens dotter inte vill bli konfirmerad?

Han skickar bort henne till en äldre syster, där får hon motvilligt bo och gå i skolan.

Hon vill bli läkare men fadern motsäger sig detta, vägrar att bekosta henne utbildningen. Hon får satsa på tandläkare i stället. Vid ett kemiexperiment händer en olycka, kärlet hon håller i exploderar och hon mister båda tummarna och ett lillfinger. Tandläkarutbildningen får hon hoppa av.

Lillasyster Magnhild femton år vill också lämna hemmet, faderns stränga och gudfruktiga uppväxtmetoder gör att hon inte mår bra. Hon träffar mjölnarsonen Martin, han är några år äldre, de börjar träffas i smyg och blir kära i varandra. När modern upptäcker att Magnhild är gravid blir hon förskjuten från hemmet. En oäkting kan inte få födas i prästfamiljen, vilken skam och vanära. Fadern skickar henne till Köpenhamn där hon får bo hos en barnmorska tills barnet är fött.

Så får jag i boken följa Elises väg genom livet. Från börjar arbetar hon som sekreterare på en tidning, hon har språket och kan uttrycka sig i tal som skrift. Hon får fler och fler uppdrag av sin redaktör att skriva om.

En bok jag läser med stort intresse. Elises engagemang i kvinnans rätt över den egna kroppen. Magnhilds liv i Köpenhamn, sorgen över att blivit fråntagen sitt barn.

Jag kan varmt rekommendera denna bok, ett kvinnoporträtt som engagerar. Dessutom väldigt välskriven.

Högt betyg får den av mig.

/Monica Gullman

PS. Boken finns med i Låna&Läs 23/24