Henrik Ennart & Charlotte Fredriksson, Den goda maten

Olivolja, bröd och vin är Medelhavskostens tre grundpelare som följt med ända sedan antiken.”

Cilento ligger ca 13 mil söder om Neapel i sydvästra Italien. Det är en historisk och uråldrig kulturmark som sedan länge pekats ut som Medelhavskostens vagga och beskrevs första gången av forskare på 50-talet. I dag är Medelhavskosten ett välkänt begrepp och den mest studerade och bevisat hälsosamma kosthållningen i hela världen. De fattiga bönderna i bergsbyarna bytte kött mot fisk av fiskarna vid kusten. Framför allt ansjovis som var den ”billiga” fisken som ingen ville köpa. Jorden i Cilento är regenererad, näringsrik och utan gifter och de vildväxande örterna är betydligt rikare i smak och näring än de konventionellt odlade. Befolkningen här har under åren ätit den kost de producerat och behövt för att överleva. Det de själva då inte visste var att deras hälsosamma mat skulle bli ett framgångsrecept som senare skulle kopieras av högre sociala klasser. 

I Den goda maten ger oss vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och hälsoföreläsaren Charlotte Fredriksson möjligheten att ta del av Medelhavskostens traditionella mat och de senaste forskningsrönen som visar hur vi kan leva för långt och friskt liv.

Medelhavskosten är som en godisbutik, fylld av färgstarka grönsaker som prioriteras i matlagningen. De utgör basen tillsammans med bröd, frukt, baljväxter, nötter och olivolja. Naturligtvis finns här också en del om fermentering och mjölksyrebakterier som receptet på en atomistisk probiotikasallad.

Platser där människor lever lyckliga och är friska till över 100 års ålder kan låta som något mytiskt men de områden som kallas blå zonerna har alla gjort sig kända för att ha en hög andel friska 100 åringar. Genom studier så har forskare identifierat livsstilsfaktorer som liknar varandra i alla zonerna. Innevånarna har låga förekomster av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes typ 2, demens, alzheimers och psykisk ohälsa. Nationell statisk och vetenskapliga artiklar har bekräftat att chansen att bli 100 år med hälsan i behåll är lika stor i Cliento som i de etablerade zonerna. De fem ursprungliga blå zonerna är Okinawa i Japan, Sardinien i Italien, Nicoya i Costa Rica och Ikaria i Grekland. 

Tre gemensamma nämnare som författarna tar upp i boken är; återhämtning, motion, kost, relationer, utmaningar och meningen med livet. Att uppsöka en blå zoon som Clinton är som att vara på en hälsoretreat för hela kroppen, själen, självkänslan och varandra skriver författarna. 

Vi var alltid aktiva men aldrig stressade”

För att klassificera livsmedel använts Nova-systemet: miniprocessad mat, processade ingredienser, processad mat och ultraprocessad mat. Nuggets, mjukost, fryst pizza och frukostflingor är exempel på ultraprocessad mat och i Sverige kommer mer är 40 % av den mat vi äter från den här gruppen mat. Medelpadskosten har sin tyngd på de tre första och nivån 4 förekommer inte alls inom den kosten. 

Boken är fylld av recept och fantastiska bilder av maten, landskapet och befolkningen. Inte så många recept jag personligen kommer att göra från grunden men de ger inspiration och tillför kunskap till alla oss som är intresserade av hälsofrågor och god mat. Jag kan också se Den goda maten som en Coffee table book. En bok som kan ligga framme som en vacker inredningsdetalj, lättillgänglig för en stunds läsning och njutning i soffan. 

Den här kosten har en lång historia och jag uppmärksammade den speciellt under 90-talet när jag var gäst på Österåsens hälsohem och började mina studier kring nutritionsfrågor. På hälsohemmet serverades inget kött och Medelhavskostens grunder om olja, grönsaker, frukt, avslappning och motion fanns med alla dagar på veckans scheman. Det är inget nytt att olivoljan sedan urminnes tider har spelat en mycket stor roll i kosten. Den innehåller nyttiga enkelomättade fetter som sänker det onda och höjer det goda kolesterolet. Det här var frågor som diskuterades mer på 90-talet än vad jag upplever att det görs nu 20-30 år senare. 

Henrik Ennart är vetenskapsjournalist på SvD och har under lång tid skrivit om mat och hälsa. Han har tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt rönt många framgångar med serien Happy food.   

Charlotte Fredriksson är yogalärare och hälsoföreläsare med lång erfarenhet av hur hälsa, mat och upplevelser kan skapa främjande livsstilsförändringar. 

/Maud Granholm
Basilicablog.se