Astrid Billengren, En av oss kommer dö ung

En debutroman som med skärpa och rapphet skildrar sorgen efter en förlorad vänskap.

Matilda står och kokar gröt åt sin son när hon får telefonsamtalet. Hennes bästa vän Ellen har kastat sig ut från sin balkong. Ellens självmord blir början på en sorgeresa i högt tempo där Matilda tvingas konfrontera sina egna skuldkänslor – och den dolda sanningen om ett familjedrama hon blundat för.

”En av oss kommer dö ung” är en samtidsberättelse om Malmö, ölklibbiga dansgolv och flickors hemligheter. En berättelse om Ellen, som var så jävla dum i huvudet att hon gick och tog livet av sig. Och om Matilda, vars syn på livet, relationer och det förgångna måste skrivas om. Men framför allt en berättelse om den komplexa kärleken till en vän.

Astrid Billengren

Astrid Billengren är journalist och nyhetschef på Aftonbladet, med många års erfarenhet från några av Sveriges största nyhetsredaktioner. Hon är uppvuxen i Malmö, men sedan länge bosatt i Stockholm.

Recension

Jag kroknar en smula inombords. Sådär löjligt bra att man börjar fundera på vad hållhaken är!

Berörd till tårar och proppad med hoppfull värme. På en och samma gång. Detta är inte en bok man läser ut – det är en läsning man lever i. 

Så, var ska jag börja? Låt mig ta er till Malmö, två vänner och ett ögonblick som förändrar allt. Här finns gråt av glädje och systerlig vänskap bortom ord. Här finns förtvivlans tårar och sorgens avgrund. Det är samtidens vackraste och saknadens värsta. Det är moderskapets frågor och den komplexa vänskapens uteblivna svar. Och, det är mer än någonting en läsupplevelse som stannar tiden, takten och till och med ditt nu.  

En litterär känslostorm drabbar mig, både i stunden och själen.

Berättelsen borrar sig in, meningarna släpper inte taget och sinnesstämningarna som pyr mellan raderna kliver rakt in i hjärtat. Författaren famnar verkligheten på ett sätt som knycklar känslospröten konstant och kompromisslöst.
 
Detta är en bok som både retar tårkanalen och bränner i hjärtegropen. En läsning som undersöker urkraften vi benämner kärlek. Och det fina i att låta en gnagande saknad, en obeskrivlig tomhet och håglösa sorg blir grogrund eller botten för mening, minnen och mycket hopp. 
 
Det ljusa får plats intill det djupa och det fina ackompanjeras av svärta och svårmod. Alltsammans skickligt inramat med en penna med känsla för relationer och ett språk som tar läsaren nära text, tankar och egna tomrum. Det är insiktsfullt, inkännande och imponerande. Och en romandebut!

Så.

En av oss kommer dö ung är en levande och livsbejakande berättelse som följer läsaren och tiden nära och utan avsteg: rapp och rak, stormande och skör.

Men också, kanske mer än någonting annat, en besynnerligt vacker skildring av gungningen mellan olika roller och relationer, genom sorgens randiga dräkt och vänskapens myllrande marker, både inom och mellan oss – och glappet mellan vilka vi förväntas vara och de vi är. 

Med skärpa i blicken, schvung i orden och skimmer över både takt och ton är detta en debutroman som skapar korsdrag mellan hjärnan och hjärtat, för att inte säga dimper ner i ens nu.  

Caroline
@carolinesbokhylla